Město Hue ve středním Vietnamu je hlavním městem provincie Thừa Thiên – Huế. Roku 1993 bylo toto město jako jedna z prvních vietnamských lokalit zapsáno do Seznamu světového dědictví UNESCO. , je jedním z lákadel turismu ve Vietnamu. Ve městě a jeho okolí se nachází množství architektonických a kulturních památek od počátku devatenáctého století.

architektura

o Od šestnáctého století bylo město Hue, tehdy zvané Phu Xuan, hlavním městem šlechtického rodu Nguyen. Tento rod ovládal jižní oblasti ve Vietnamu. Když později, v letech 1802, král Gia Long sjednotil Vietnam, stala se tato dynastie Nguyen novou, celo vietnamskou královskou dynastií a tím i město Hue hlavním městem celé země. Název města, Hue, nejspíše pochází ze staršího sin vietnamského pojmenování Thuan Hoa, a znamená „mír“, anebo „harmonie“.
o V období kolonizace Francouzů byl ponechán městu jeho královský status až do roku 1945. Francouzi zde podporovali architektonický rozkvět města.

rybaření

Historické památky města Hue

Mezi významné památky ve městě Hue patří bezesporu:
o Zbytky královské pevnosti rodu Nguyen.
o Velkolepé královské hrobky, jako například hrobka císařů Tu Duc a královská hrobka Khai Dinh.

o Oltář nebes.
o Chrám literatury.
o Sedmipodlažní osmiúhelníková pagoda Thien Mu, která pochází z počátku sedmnáctého století.
o Císařská knihovna.
o Háje starých a vysokých stromů.
o Dračí lodě.
o Voňavá řeka.
o Sochy mandarínů a slonů.
o Zahrady s jezírky.
o Vnitřní část bývalého opevnění s tak zvaným Zakázaným městem, nebo také Růžovým zakázaným městem.

jezero

Město Hue je rovněž proslulé svou osobitou hudbou, ale také vytříbenou a pestrou kuchyní. Kromě toho je město Hue poněkud stranou zájmu masové turistiky, takže je zde možnost užít si tajná zákoutí křivolakých uliček a opuštěných starých dvorků téměř bez tlačenic turistů.