Chorvatsko je velmi oblíbenou destinací k dovolené, zejména pro evropské obyvatelé. Najdete tu krásnou přírodu, čisté moře, upravené pláže, rušná turistická městečka, zajímavé památky a v neposlední řadě také úžasnou chorvatskou kuchyni. Co byste rozhodně neměli při návštěvě chorvatských restaurací minout?

Soparnik

Tato pochoutka je oblíbená zejména v oblasti Dalmácie. Jedná se o těsto kulatého tvaru, na který se dá mangold. To je vynikající listová zelenina používaná ve středomořské kuchyni. Těsto se poté překryje druhým plátem a dá se péct pod rozžhavené uhlíky. Po upečení se očistí od popela a podává se potřený směsí olivového oleje a česneku.

Pljeskavica

Jedno z nejoblíbenějších jídel chorvatské kuchyně. V podstatě se jedná o masovou placku, která se tvoří ze směsi mletého masa, různého, často pikantního koření a cibule. Maso se používá různé, nejčastěji se ale setkáte s hovězím, vepřovým nebo skopovým. Pljeskavica se nejčastěji servíruje v teplé housce s různými omáčkami.

mleté maso

Blitva

S touto přílohou se v Chorvatsku můžete setkat hodně často. Je jednoduchá ale velmi chutná. Tvoří ji kousky brambor s mangoldem, které se společně uvaří, dochutí solí a poté se ještě promíchají s trochou olivového oleje a česnekem.

Maneštra

Vydatná pochoutka, kterou můžete ochutnat zejména v oblasti Istrie. Jedná se o hustou polévku, která se vaří z nejrůznější zeleniny a luštěnin. Luštěniny jsou obvykle zastoupeny kukuřicí a fazolemi.

polévka

Vepřové v mléce

I tuto pochoutku potkáte hlavně v istrijské oblasti. I když se to může zdát jako podivná kombinace, jedná se o výborný pokrm. Vepřové maso se ochutí čerstvými bylinkami a poté se velmi pomalu dusí v mléce. Jako příloha slouží brambory nebo čerstvá veka. Jak vidíte, i v chorvatské kuchyni můžete objevit spoustu zajímavých jídel. Proto neváhejte, a příští léto vyrazte na dovolenou! Nezapomeňte si ale včas zajistit ubytování. Pokud se do Chorvatska chcete vracet opakovaně, možná vás naláká nabídka prodeje nemovitostí Chorvatsko.