Z křovin, které jsou pro tvarování vhodné, jsou běžně využívány druhy jako zimostráz, túje anebo tis. Tyto keře je možné bez obav stříhat.
      Drobnolistý břečťan a smil jsou zase vhodné pro protahování drátěnou kostrou. S těmito rostlinami snadno vytvoříme například sloupy, různé kužely, koule a postavy.
Jednoduché tvary z křovin zvládneme vystříhat zahradnickými nůžkami. Pokud si chceme vytvořit složitější tvary, docílíme jich tím, že budeme ohýbat a vyvazovat větvičky keřů k připravené šabloně, nebo kostře.
zdobené keře
Šablonu či kostru můžeme sestavit:
·         z proutí
·         drátěného pletiva
·         ohebného drátu
·         složitější a větší tvary svaříme z kovu
Dokončenou konstrukci pečlivě připevníme k zemi nebo do květináče. Podle šablony pak zastřiháváme všechny konce větviček, které konstrukci přesahují. Toto prostřižení pomůže i samotným rostlinám, které se pěkně rozkošatí, zhoustnou a tím dokonaleji vyplní tvar šablony. Když křovina svým růstem zakryje šablonu, tak ji potom dále udržujeme v daném tvaru nůžkami.
okrasné keříky

Zimosráz

Jedním z druhů křovin, které jsou pro vytváření rozličných tvarů vhodné, je zimostráz, neboli butux. Zimosráz je vděčná, zcela nenáročná rostlina. Původem je ze Středomoří, východní Asie, Západní Indie a střední Ameriky.
      Podle dochovaných záznamů se již v antice vytvářely ploty ze zimosrázu, které byly ozdobou římských dvorů a venkovských statků.
      V dobách středověku zase zimosrázové stěny pomáhaly vytvořit v klášterních zahradách tichá místa, která byla určena k meditacím, rozjímáním a modlitbám.
      V dnešní době patří zimosráz také k francouzské zahradní architektuře.
Zimosráz je keř, který dorůstá do výšky asi tří metrů. Tato křovina roste velice pomalu. Mimo naše zahrady je vídána tato rostlina v okrasných parcích hlavní dřevina pro živé ploty. Zimosráz se však dá velice snadno pěstovat v rozličných nádobách a květináčích. Suchý vzduch mu neškodí a odolává i městskému, znečištěnému ovzduší.